Kód: | 157 |
Výrobce: | Tea |
Cena s DPH: | 128 CZK |
Cena bez DPH: | 114 CZK |
DPH: | 12 % |
Dostupnost: | Na cestě |
Sklad: | 0 ks |
Tie Guan Yin (???) - v překladu známí jako „Železná Bohyně milosrdenství“ je jednou z nejšpičkovějších sort čajů Oolongu.
Své jméno získal podle čínské Bohyně milosrdenství (Guan Yin) podle známých legend, nejznámější je „Wei“ a „Wang“. Typickým tvarem těchto zpracovaných čajových lístků je hrudka, nebo také kulička, která při sypání do Gaiwanu může při dopadu lístků připomínat sypání kovových kuliček. Odtud pochází část názvu „Železná/Tie“.
"Železná Bohyně milosrdenství“ je také název jedné z odrůd čajovníku se zvlněnými, zubatými okraji lístků.
Původ tohoto čaje začíná z 19 století v čínské oblasti Anxi (provincie Fujian).
V posledních letech je velmi oblíbená varianta Qing Xiang, neboli "čistá vůně". Čaj při zpracování prochází jen velmi krátkým procesem pražení/pečení.
Voňavý Tie Guan Yin se vyrábí především z jarní a podzimní sklizně. Čaj z jarní sklizně nabízí plnou, ale zároveň jemnou chuť, naproti tomu čaj z podzimní sklizně se cení především pro výraznou vůni.
Z uměle srolovaných lístků šedozelené barvy připravíte aromatický, zlatavý nápoj, bohaté, hořkosladké chuti.
Doporučuje se připravovat metodou Gong Fu Cha, kdy ze sebe vydá to nejlepší.
Při zalití se kuličky čaje rozvinou do listů, nálev se přiklopí, aby došlo ke správnému louhování. Nálev je barvy žlutozelené, podle místa sklizně může být až oranžový. Chuť je díky své částečné fermentaci výrazně zemitá s ořechovým nádechem. Vůně je intenzivní a sladká.
Léčivé účinky Oolongu:
- chrání a posiluje činnost srdce
- podporuje oběhový, trávicí a imunitní systém
- dodává přírodní antioxidanty, vitamíny B2, C, E, saponiny, alkaloidy, selen, zinek a třísloviny (pro snižování rizika rakoviny)
- skvělý povzbuzovač nervového systému
Příprava:
Čaj se doporučuje zalít vodou o teplotě 80-90°C v poměru na 1,5-2 dl na 1 čajovou lžičku.
Při louhování čaje v konvici jsou zapotřebí 2 čajové lžičky.
Louhování se doporučuje v rozmezí 5 minut. Je vhodné poté přecedit.
Z jedné porce je dle uvedených hodnot takto možno připravit 2 a více nálev. Při každém dalším zalití prodloužíme dobu louhování asi o půl minuty.
TIP: Oolong se na rozdíl od čaje zeleného doporučuje zalévat co nejvíce horkou vodou. Doporučujeme nahřát konvičku i kalíšky, do kterých budeme čaj nalévat. Někteří čajoví labužníci prvním zalitím spaří lístky a tento první nálev - vylévají. Pochutnávají si až na druhém nálevu.