Kód: | 1127 |
Výrobce: | Tea |
Cena s DPH: | 126 CZK |
Cena bez DPH: | 113 CZK |
DPH: | 12 % |
Dostupnost: | Skladem |
Sklad: | 2 ks |
Čaj „Pu-Erh“ je znám povzbudivými účinky.
Tento vynikající Pu-Erh pochází ze slavné zahrady Dongzhai, jež se nachází v 1500 metrů n.m. v pohoří Wuliang, poblíž města Pu´er v jihovýchodní provincii Yunnanv Číně. Traduje se, že technologie výroby Pu-Erhu je nejstarší na celém světě jež vznikla na území dnešní provincie Yunnan. Proto pouze tmavý čaj vyprodukován v této provincii se označuje jako Pu-Erh. Pu-Erh má dva druhy, zelený a tmavý.
Tento Pu-Eth patří k typu čaje, který se nazývá postfermentovaný, ve věku.
Listy se podrobují procesu nazývanému „neenzymatická fermentace“, jež probíhá velmi silně za účasti speciálních kmenů bakterií a mikroorganismů. Čaj se vyrábí z obzvláště velkých listů čajových keřů variety Tajie.
Chuť je silná a zemitá s intenzivní a jedinečně nezaměnitelnou vůní. Barva nálevu je velmi tmavá, podobná černé kávě, získávající hloubku.
Čaje Pu-Erh se tradičně také lisují, jehož nejslavnějším druhem je „Tuo Cha“, vysoce kvalitní Pu-Erh lisovaný do tvaru misky nebo ptačího hnízda.
Hlavní rozdíl mezi černým čajem a jeho druhy (bílý, zelený) je zpracování lístků. U všech variant se velmi opatrně ručně sklízí jen ty nejkvalitnější lístky. U černého čaje při sušení následně dochází k úplné fermentaci (oxidaci). Díky tomu lístky čaje ztmavnou a získají výrazně odlišnou barvu, vůni i chuť nálevu.
Léčivé účinky černého čaje: Jedná se o velmi povzbudivý čaj, který napomáhá normálnímu trávení a kontrole tělesné hmotnosti. Jedná se o tmavý čaj proslulý svými léčivými účinky zejména na trávicí trakt a metabolismus vůbec. Má velmi vysoký obsah přírodních antibiotik.
Černé čaje mají vlastnost vyrovnávání cholesterolu, nabuzení energie, podporu imunity, lepší paměť a soustředění, zmírnění stresu a zlepšení nálady, a regulaci hladiny cukru v krvi.
-Velmi výrazně napomáhá při kontrole tělesné hmotnosti
-Zpomaluje stárnutí
-Působí protizánětlivě
-Posiluje chuť k jídlu
-Snižuje riziko vzniku rakoviny
-Pomáhá normálnímu trávení, krevnímu oběhu
-Pomáhá při zácpě
-Zrychluje metabolismus
-Brání tvorbě zubního kazu
-Pomáhá odbourávat stres
-Povzbuzuje nervový systém
-Udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi
-Posiluje přirozenou obranyschopnost
-Bojuje proti únavě
Příprava:
1. 1. postup)
Čaj se doporučuje zalít vodou o teplotě 95°C v poměru na 2-3 dl na 2 čajovou lžičky.
Při louhování čaje v konvici jsou zapotřebí 3 čajové lžičky.
Louhování se doporučuje v rozmezí 2-3 minut. Je vhodné poté přecedit.
2. 2. postup)
Čaj se doporučuje zalít vodou o teplotě 90°C v poměru na 0,5 l na 1 až 5 čajových lžiček.
Louhování se doporučuje v rozmezí 2-4 minut. Čím déle, tím silnější nálev získáte. Pokud si přejete dosáhnout lepší chuti, je vhodné spíše zvětšit množství čajových lístků než prodlužovat dobu louhování. Je vhodné poté přecedit.
3. 3. postup)
Dalším způsobem je vaření. Využijte k němu stejné množství vody i čajových lístků jako v druhém způsobu, ale místo přelévání vodou jej ve vodě přímo povařte. Získáte tak velmi trpký a tmavý nálev s velmi vysokým obsahem teinu.
Z jedné porce je dle uvedených hodnot takto možno připravit mnoho nálevů, ideálně 1 až 2 nálevy. Při každém dalším zalití prodloužíme dobu louhování asi o půl minuty.
TIP: Pro optimální udržování trávicího traktu a tělesné hmotnosti se doporučuje pití po každí jídle.
Perfektně podporuje spalování tukové tkáně.
Léčebné účinky čaje Pu-Erh bývají tradičně posilovány přimícháním chryzantémových květů do onoho čaje, čímž vznikne tradiční kantonská čajová specialita zvaná „Gook Po Cha“.
Pu-Erh je vhodné připravovat i pomocí Gaiwanu.