Kód: | 1320 |
Výrobce: | Tea |
Cena s DPH: | 395 CZK |
Cena bez DPH: | 353 CZK |
DPH: | 12 % |
Dostupnost: | Dostupnost na dotaz |
Sklad: | 0 ks |
Čaj „Pu-Erh“ je znám povzbudivými účinky.
sheng - zelený typ - raw
Tento vynikající Pu-Erh pochází z Xishuangbanna Menghai regionu v Číně. Jedná se o brzkou jarní sklizeň 2015 při jarním čínském svátku Ming Qiang. Je to Vynikající čaj Pai Mu tan typu Pu Erh, středně silně lisovaný ve tvaru koláče, sbíraný z divoce rostoucích čajovníků nad 50 let stáří.
Nálev má světle žluté barvy, poskytující opravdu delikátní, lehce oříškovou chuť s bylinnými podtóny.
Historie Pu-Erhu:
Traduje se, že technologie výroby Pu-Erhu je nejstarší
na celém světě jež vznikla na území
dnešní provincie Yunnan. Proto pouze tmavý čaj vyprodukován v této provincii
se označuje jako Pu-Erh. Pu-Erh má dva druhy, zelený a tmavý.
Čaje Pu-Erh se tradičně také lisují, jehož nejslavnějším druhem je „Tuo Cha“, vysoce kvalitní Pu-Erh lisovaný do tvaru misky nebo ptačího hnízda.
Hlavní rozdíl mezi černým čajem a jeho druhy (bílý, zelený) je zpracování
lístků. U všech variant se velmi opatrně ručně sklízí jen ty nejkvalitnější
lístky. U černého čaje při sušení následně dochází k úplné fermentaci
(oxidaci). Díky tomu lístky čaje ztmavnou a získají výrazně odlišnou barvu,
vůni i chuť nálevu.
Zelený čaj jak se říká, očišťuje duši. Důvodem je kofein. Neboť obsah kofeinu(teinu) v zeleném čaji je nižší než v černém, a tudíž jej mohou pít i lidé se zdravotními problémy. A právě pro nižší obsah kofeinu můžete čaj popíjet po celý den i k večeru.
Kombinace kofeinu a katechinu se postará o to, že v první řadě povzbuzují duši a ne krevní oběh.
Léčivé účinky:
- obsahuje vitamíny A, B, B12, C
- má důležité minerály jako je draslík, vápník nebo fluor
- Prokázán je i vysoký obsah antioxidantů
Příprava:
1.
1. postup)
Čaj se doporučuje zalít vodou o teplotě 95°C v poměru na 2-3 dl na 1-2 čajovou lžičky.
Při louhování čaje v konvici jsou
zapotřebí 3 čajové lžičky.
Louhování se doporučuje v rozmezí 2-3 minut. Je vhodné poté přecedit.
2. 2. postup)
Čaj se doporučuje zalít vodou o teplotě 80-90°C v poměru na 0,5 l na
1 až 5 čajových lžiček.
Louhování se doporučuje v rozmezí 2-4 minut. Čím déle, tím silnější nálev
získáte. Pokud si přejete dosáhnout lepší chuti, je vhodné spíše zvětšit
množství čajových lístků než prodlužovat dobu louhování. Je vhodné poté
přecedit.
3.
3. postup)
Dalším způsobem
je vaření. Využijte k němu stejné množství vody i čajových lístků jako v druhém
způsobu, ale místo přelévání vodou jej ve vodě přímo povařte. Získáte tak velmi
trpký a tmavý nálev s velmi vysokým obsahem teinu.
Z jedné porce je dle uvedených hodnot takto možno připravit mnoho nálevů,
ideálně 1 až 2 nálevy. Při každém dalším zalití prodloužíme dobu louhování asi
o půl minuty.
TIP: Pro optimální udržování trávicího traktu a tělesné
hmotnosti se doporučuje pití po každí jídle.
Perfektně podporuje spalování tukové tkáně.
Léčebné účinky čaje Pu-Erh bývají tradičně posilovány
přimícháním chryzantémových květů do onoho čaje, čímž vznikne tradiční kantonská
čajová specialita zvaná „Gook Po Cha“.
Pu-Erh je vhodné připravovat i pomocí Gaiwanu.
zelené čaje se nikdy nezalévají vroucí vodou. Optimální teplota se vždy určovala např. tím, že na konvici s horkou vodou udržíte svou dlaň a nespálíte se.
Je i perfektní volbou pro přípravu Ice Tea.